yoga nidra

Yoga Nidra Meditatie lessen

Yoga Nidra is een meditatie techniek waarbij diepe ontspanning moeiteloos wordt gerealiseerd.

Hoe werkt het?

Yoga Nidra vertaalt zich als ‘psychische slaap’, het lichaam slaapt, maar de geest blijft alert. Alle zintuigen trekken zich terug, behalve het gehoor. Het is een systematische methode om totale fysieke, mentale en emotionele ontspanning teweeg te brengen. In yoga Nidra zijn we tussen slapen en wakker zijn in. Hierdoor krijgt de psyche inzichten die anders verborgen blijven. Daarnaast het een zeer diepe ontspanning: 45 minuten Yoga Nidra staat gelijk aan 3 uur slaap!

De volgorde in de beoefening is altijd hetzelfde. Het is een gestructureerde techniek. Allereerst wordt het fysieke lichaam gekalmeerd en adembewustzijn gecultiveerd. Dan volgt het Sankalpa, het voornemen. Dit is een essentieel onderdeel. Het wordt uitgesproken in de tegenwoordige tijd, kort en bondig en vanuit het diepste gevoel. Een voorbeeld kan zijn: ‘Ik ben volledig gezond’. Het Sankalpa wordt opgenomen als instructie in de diepe lagen van het onderbewuste en doordat tijdens de beoefening ons bewuste, ons ego, geen tijd krijgt om te reageren, zal dit voornemen uiteindelijk realiteit worden. Zoals Einstein zei: ‘alles begint met een idee’.

De rotatie langs de verschillende lichaamsdelen gaat snel en altijd in dezelfde volgorde. Uit de neuropsychologie weten we dat ieder lichaamsdeel een verschillend controle centrum heeft in de hersenen. De rotatie zoals we beoefenen in Yoga Nidra volgt de volgorde in de hersenen. Zo ontspannen we niet alleen fysiek, maar werkt dit in op de zenuwenbanen naar de hersenen toe .

Daarna volgt het op bijzondere wijze tellen van de adem. Hierdoor komt de gedachtenstroom tot stilstand. Vervolgens gaan we door naar de visualisaties van tegenstellingen. Door deze te volgen ontwikkelen we ons creatieve vermogen en leren we dat wij gewend zijn alles in tegenstellingen in te delen (dualisme), met geassocieerde emoties; maar dat we ons niet met deze emoties hoeven te vereenzelvigen. Deze fase helpt ook met het verwerken van opgeslagen negatieve ervaringen.

Yoga Nidra is daarom de meeste complete vorm van meditatie die er bestaat.

Bekijk hier het lesrooster en geef je op voor een proefles